År 2000 anställdes Karin Bäckström som ansvarig körledare för barn- och ungdomsverksamheten i Adolf Fredriks församling. Samma år grundade hon Adolf Fredrik kyrkas Flickkör som senare blev Adolf Fredriks Ungdomskör.

År 2003 gjorde Adolf Fredriks Ungdomskör sitt första större framträdande. Kören uruppförde Eric Steens Misa Flamenca, ett verk för kör, flamencoorkester och dansare. Konserten i Adolf Fredriks kyrka spelades in av Sveriges Radio P2.

År 2003 uruppförde Adolf Fredriks Ungdomskör musikalen Det förlorade paradiset. Verket var ett beställningsverk från Stockholms Stift, med musik av Karin Bäckström och text av Adolf Fredriks församlings prost, Lars Collmar.

År 2004 debuterade Adolf Fredriks Ungdomskör i tävlingssammanhang vid den internationella körtävlingen i Helsingborg, arrangerad av UNGiKÖR med Lone Larsen (vik) som dirigent.

År 2005 hade kören vuxit till antal och medelålder. Föreningen Adolf Fredriks Ungdomskör bildas och ambitionen i kören höjs. Detta ledde sommaren 2006 till guld i körtävlingen International Choral Competition of Sacred Music i Preveza, Grekland.

År 2007 inbjöds Adolf Fredriks Ungdomskör att framföra luciakonsert vid Europeiska Unionens talmanskonferens i Prag 2007. Kören framträdde också i den svenska ambassaden i Prag.

År 2008 inbjöds Adolf Fredriks Ungdomskör att framföra luciakonsert i Christ Church, Dublin och i Westminister Cathedral, London. Kören framträdde också i de svenska ambassaderna i respektive städer.

År 2009 medverkade Adolf Fredriks Ungdomskör i den internationella körtävlingen Mundus Cantat Sopot 2009. Kören blev kategorisegrare och erhöll gulddiplom i den sakrala klassen och folkmusikklassen, samt silverdiplom i gospel- och jazzklassen. Kören vann även Grand Prix.